Türkiye’deki En İyi 4 Şarap Üreticisi

şarap üreticisi

Şarap üreticisi denince akla ilk gelen ülkeler ABD, Fransa ve İtalya’dır. Ancak coğrafyası itibariyle birçok meyvenin en iyi haliyle yetiştiği Türkiye’de üzümün kalitesi ve şaraba verdiği tat, dünyanın en iyi şaraplarıyla yarışabilecek niteliktedir. İşte Türkiye’deki en iyi şarap üreticisi firmalar ve ürettikleri öne çıkan şaraplar…

Sicilya, Burgonya, Kaliforniya, Bordeaux… Dünyada şarap üreticisi firmalarla özdeşleşmiş olan birçok şehir, birçok bölge var. Türkiye’nin de bu konudaki üstünlüğünü, başarılı şarap üreticisi firmalarını görmezden gelmek kesinlikle mümkün değildir. Anadolu toprakları, üzümlerin ekildiği en eski topraklar arasında yer alıyor ama Türkiye kaliteli şarap üretimiyle tanınan bir ülke değil. 90’lı yıllara kadar ülkede ara sıra içilebilir, ancak çoğunlukla oksitlenmiş ve buruk şaraplar üreten sadece bir avuç şarap üreticisi vardı.

Şarap Üreticisi Olan Firmalar

2000’li yıllarda yeni aktörlerin, özellikle varlıklı iş adamlarının sahaya girip Kavaklıdere ve Doluca gibi büyük şarap üreticisi firmalar kurması, tesisleri modernize etmesi ve yabancı danışmanlar getirmesiyle bu konuda işler iyiye gitti. Bugün Türkiye’de yaklaşık 140 kayıtlı şarap üreticisi var. 45 üretici büyük ve tanınmıştır. En büyük dört şarap üreticisi firmadan her biri yaklaşık altı ila sekiz milyon litre şarap üretiyor. Türkiye’nin en iyi dört şarap üreticisi şu şekilde sıralanabilir:

  • Kavaklıdere
  • Suvla
  • Doluca
  • Lucien Arkas

İşte Türkiye’de üretilen, tadımlarda adını duyuran en iyi şarap üreticisi firmalar, en iyi şarapları ve kazandıkları ödüller:

Kavaklıdere ve Côtes d’Avanos Narince 2018 (Kapadokya)

Dev şarap üreticisi Kavaklıdere tarafından üretilen Côtes d’Avanos, “Best of Show White Turkey” ödülünü kazanmıştır. Denizden 950 metre yükseklikte üzüm bağlarında özel olarak yetiştirilen Narince ve Chardonnay üzümlerinden yapılır. Bölgede gece ve gündüz arasındaki yüksek sıcaklık farkı yüksek asitlik sağlarken aynı zamanda aromatik yapıyı da çok iyi bir biçimde koruyor. Côtes d’Avanos 225 litrelik Fransız meşe fıçılarda fermente edilir ve “élevage surlies” (maya kalıntısı üzerinde ıslatma) yapılır.

Alkol Oranı: %14.5
Renk: Açık parlak altın sarısı
Koku: Narenciye, limon kabuğu, çiçek ve entegre meşe notaları içeren kompleks
Tat: Zengin aroma karakteri ve taze asitli, yağlı, iyi yapılı, gövdeli ve uzun
Tavsiye Edildiği Yiyecek: Izgara ve buğulama balık, kabuklu deniz ürünleri, beyaz soslu makarna ve tavuk eti.

Suvla ve Allık Karasakız 2019 (Gelibolu)

Eylül ayının ilk haftasında olgunlaşan üzümlerin asıl adı Kuntra’dır. Bu isim özellikle Bozcaada’da yaşayan Rumlar tarafından verilmiştir.

Alkol Oranı: %14
Renk: Sarımsı tonlu somon pembesi
Koku: Ayva, ekşi çilek, beyaz kiraz ve kuru kekik. Taze ve meyveli portakal şekeri kokusu.
Tat: Gül aroması çilek, erik, yeşil üzüm, kızılcık, greyfurt, baharat ve bitiş tonlarında hissedilir.
Tavsiye Edildiği Yiyecek: Marine edilmiş çipura, karamelize deniz ürünleri ve siyah Angus eti ile birlikte tüketilebilir.

Doluca ve Alçıtepe C. Sauvignon – Şiraz 2016 (Çanakkale)

Bu güzel şarap, Mundus Vini yarışmasında Best of Show Turkey Red ödülünü kazandı. Başarılı bir şarap üreticisi olan Doluca’nın ürettiği Alçıtepe, tek bir bağın üzümlerinden yapılır. %85 Fransız ve %15 Amerikan meşe fıçılarda 10 ay dinlendirilir, sınırlı şekilde süzülür.

Alkol Oranı: %14.5
Renk: Koyu mor renktedir.
Koku: Burundaki olgun, reçel benzeri kırmızı ve siyah meyve buketlerine, bitter çikolata benzeri ve hafif isli tonlar eşlik ediyor.
Tat: Damakta yoğun gövde, etli doku, hafif köşeli tanenler.
Tavsiye Edildiği Yiyecek: Marine edilmiş etlerle içilmelidir. İçmeden önce sürahiye alınmalıdır.

LA Wines Meandros 2016 (İzmir)

Şarap üreticisi firmalar arasında dikkat çeken Lucien Arkas; Şiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot, Marselan üzümlerinin birleşiminden oluşan harika bir ürüne imza atmıştır. La Wines Meandros 17 ay fıçılarda muhafaza edilir. En iyi saklama süresi 14 yıldır.

Alkol: %14.5
Renk: Çok koyu yakut/mor.
Koku: Tatlı vanilya, kuş üzümü, vişne, siyah erik, ince bir dolmalık biber notası, karabiber, tarçın ve deri bukleler içeren karmaşık hisler yaratır.
Tat: Dolgun gövdeli. Kadife yumuşak. Meyvesinden gelen lezzetli, kremsi bir tatlılığa sahiptir. Orta asitli, güçlü tanenli (hafif kuru) ve uzun bitişli… Kremalı, tatlı, olgun meyve ve baharatları andırıyor.

Harika haberler ve şarap ile ilgili enteresan bilgiler için blogumuzu takibe almayı unutmayın!