4 Temel Adımda Şarap Tadımı Nasıl Yapılır?

şarap tadımı

Şarap tadımı ve tadım sırasında dikkat edilmesi gereken incelikler birçok şarap severin merak ettiği konulardır. İşte şarap tadımı sürecine dair tüm merak edilenler…

4 temel adımla şarabın tadına bakmayı öğrenebilirsiniz. Bu yazıdaki şarap tadımı ipuçları, şarap gurmeleri tarafından damaklarını iyileştirmek ve şarapları hatırlama yeteneklerini keskinleştirmek için uygulanır. Bu yöntemler profesyoneller tarafından kullanılsa da, aslında anlaşılması oldukça basittir ve herkesin şarap tadımı açısından damak zevkini geliştirmesine yardımcı olabilir.

Şarabı herkes tadabilir, tek ihtiyacınız olan bir kadeh şarap ve hafızanız. Şarap tadımı için 4 adım vardır:

  • Gözlem: Nötr aydınlatma altında şarabın görsel olarak inceleyin.
  • Koku: Burnunuzdan nefes alarak aromaları tanımlayın.
  • Tat: Hem tat yapısını (ekşi, acı, tatlı) hem de retronazal kokudan kaynaklanan tatları değerlendirin.
  • Sonlandırın: Uzun süreli belleğinizde saklanabilecek bir şarabın eksiksiz bir profilini geliştirin ve aklınıza kazıyın.

Gözlemleme Aşaması

Şarap tadımı açısından en önemli noktalardan birisi gözlemleme aşamasıdır. Bu noktada rengi, opaklığı ve viskoziteyi kontrol edin. Bu adımda gerçekten 5 saniyeden fazla harcamanıza gerek yok. Bir şarapla ilgili pek çok ipucu görünüşüne isnat edilir ancak etiket incelemeyi seviyorsanız, bu ipuçlarının sağladığı cevapların çoğu şişede bulunur (örn. bağbozumu ve üzüm çeşidi).

Kokuyu Değerlendirin

Şarabı koklamaya başladığınızda, tümdengelim yöntemi ile düşünün. İlk önce geniş kategorileri ele alarak şarap tadımı sürecinde koku aşamasını başlatabilirsiniz. Örneğin beyaz renkteki turunçgiller, meyve bahçesi, tropik meyveler veya kırmızı meyveler, mavi meyveler veya siyah meyveler tadarken inceleyebileceğiniz ayrıntılar olabilir. Çok spesifik olmak veya belirli bir nota aramak hayal kırıklığına yol açabilir. Genel olarak, bir şarabın kokusunu üç ana kategoriye ayırabilirsiniz:

  • Birincil Aromalar: Üzüm türevleridir ve meyveleri, otları, çiçek notalarını temsil eder. Şarap tadımı açısından en önemli aşama birincil aromaların tespit edilmesi ile değerlendirilir.
  • İkincil Aromalar: Şarap yapımı uygulamalarından ileri gelir. En yaygın aromalar maya türevidir ve beyaz şaraplarda fark edilmesi çok kolaydır. Peynir kabuğu, fındık kabuğu (badem, fıstık) buraya örnek olabilir.
  • Üçüncül Aromalar: Genellikle şişede veya muhtemelen meşede yaşlanmadan ileri gelen bir ayrıntıdır. Bu aromalar çoğunlukla tuzludur. Kavrulmuş fındık, pişirme baharatları, vanilya, sonbahar yaprakları, eski tütün, kürlenmiş deri, sedir ve hatta hindistancevizi tadına benzer notalar alınabilir.

Şarap Tadımı ve Damak Tadı

Tat, şarabı gözlemlemek için dillerimizi kullanma şeklimizdir, ancak aynı zamanda şarabı bir kez yuttuğunuzda aromalar değişebilir çünkü onları retro-nazal olarak alıyorsunuz. Dilimiz tuzlu, ekşi, tatlı veya acıyı algılayabilir. Bütün şaraplar biraz ekşi olacaktır, çünkü üzümlerin hepsinde doğal olarak biraz asit var. Bu iklime ve üzüm türüne göre değişir. Bazı çeşitler acılıklarıyla bilinir (Pinot Grigio) ve bir çeşit hafif, hoş tonik-su tipi aroma olarak kendini gösterir.

Bazı beyaz sofra şaraplarının üzüm şekerlerinin küçük bir kısmı tutulur ve bu da doğal tatlılık katar. Yine de tatlılığın kokusunu alamazsınız, çünkü sadece diliniz onu algılayabilir. Son olarak, çok az şarap tuzlu bir tada sahiptir. Diliniz şaraba “dokunabilir” ve dokusunu algılayabilir. Şaraptaki doku birkaç faktöre bağlıdır, ancak dokuda bir artış neredeyse her zaman daha yüksek alkollü, daha olgun bir şarapta olur. Etanol, şaraba sudan “daha ​​zengin” olarak algıladığımız için bir doku verir. Taneni kırmızı şaraplardaki dil baskılayıcı kuruma hissi olarak dilimizle de tespit edebiliriz.

Sonuç: Profili Oluşturun

Bir şarap tadımı sürecini sonlandırmak ve şarabı tanımlamak için kullanılan üç geniş kategori vardır: Tatlılık, asitlik ve tanen. Tatlılık ile asitlik tanıdık tatlardır ve şarabın kuruluğu ile ilişkilidir. Asitlik şaraba yükselişini sağlarken, olmaması şarabın tadını düz hale getirir. Tanen; kabuklardan, tohumlardan ve gövdelerden gelir ve bitişte ağızda bir kuruluk yaratır (yuttuktan sonra kalıcı tatlar). Çok fazla tanen de acı bir tat yaratabilir.

Bir şarabı tattıktan sonra, bir sonraki şişeye geçmeden önce biraz zaman ayırdığınızdan emin olun. Tazeyken bazı ilk izlenimlerinizi yazın. Örneğin “topraksı, biberli bir lezzetle birlikte kuruluğun tadını çıkarın…” gibi ifadeler size yardımcı olabilir. Güçlü şaraplar tadıyorsanız, şarap tadımı sonrasında biraz su ve kraker, ekmek veya meyve ile damağınızdaki tadı temizlediğinizden emin olun.

Harika yazılar ve ilginç bilgiler için blogumuzu takip etmeyi unutmayın!